За действена и ефективна местна политика за децата и младежта Максимата,

...
За действена и ефективна местна политика за децата и младежта Максимата,
Коментари Харесай

Няма бъдеще без настояще


За действена и ефикасна локална политика за децата и младежта

 

Максимата, че децата и младежта са нашето бъдеще, следва да се приема и пояснява като дълг и отговорност на нашето съвремие, за основаването на условия за неговото обезпечаване, считат проф. доктор Маринела Грудева, претендент за кмет на регион „ Одесос “ и ръководителят на Градската младежка организация на Българска социалистическа партия Варна – Христо Христов, претендент за общински консултант.

Въз основа на това тяхно схващане се организира открита полемика с членове на младежката организация, за открояване положението и вероятностите на детската и младежката политика на европейско, национално, районно и локално ниво.

Основен фокус на полемиката бяха Европейската харта за присъединяване на младежите в живота на общините и районите, от 1992 година и на нейният ревизиран вид от 2003 година, Стратегията на Европейския съюз за младежта (2019-2030), Хартата за младежта и демокрацията, създадена от Европейския комитет на районите (КР) и Европейския юношески конгрес, от 01.12.2022 година, Националната тактика за младежта (2019 – 2025), Националната стратегия за младежта (2021 – 2030) и Закона за младежта, в действие от 20.04.2012 година и доп. Дъждовни води. бр.61 от 2 Август 2022г., както и Закона за протекция на детото Обн. Дъждовни води. бр.48 от 13 Юни 2000г., доп. Дъждовни води. бр.66 от 1 Август 2023г.

Повече внимание бе обърнато на някои от рекомендациите на Хартата за младежта и демокрацията от 01.12.2022 година, измежду които:

възстановяване на гражданското образование;

понижаване на възрастта за гласуване;

подкрепяне на младежите да се кандидатират на избори;

основаване на непрекъснати механизми за съвещания с младежта;

оценка на новото законодателство от позиция на младежта;

подсилване на стратегиите на Европейски Съюз за младежта и други

Откроени бяха механизмите за използването на правилата на този документ и нормативно обусловените отговорности на локалната администрация, посредством възобновяване на построения още през 2005 година Младежки конгрес за партньорство с локалната власт и излъчения от него Консултативен юношески съвет, като орган за подкрепяне на общинския кмет в процеса на обмисляне и осъществяване на ефикасна и действена младежка политика, както и обезпечаването и/или построяването на многофункционални бази за творчество, спорт, отдих и развлечения на тези две, значими за публичното развиване, обществени групи.

Конкретни задължения, в тази посока, бяха поети от проф. доктор Маринела Грудева, като претендент за кмет на регион „ Одесос “ и Христо Христов, като претендент за общински консултант от листата на Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “:

„ Аз поддържам и ще продължа да поддържам концепцията за действена и ефикасна локална политика за децата и младежта “ - проф. доктор Маринела Грудева.

„ Аз ще се боря и ще вземам участие интензивно в процесите на обмисляне и осъществяване на ефикасна локалната политика за децата и младежта, учредена на правилата на Хартата за младежта и демокрацията и обусловена от националната нормативна база “ - Христо Христов.

 

Гласувайте за тях!

 

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР